keskiviikko 13. toukokuuta 2009

CLS ja klassinen porttiteoria??

Nikonin CLS on varmasti monelle alottelevalle Nikon kuvaajalle helpoin tapa siirtää salama pois rungon päältä. Monelle on tullut yllätyksenä, että oma D80 ja SB600 toimivat myös erillään. Muutamat ovatkin jääneet sitten sille tielleen, eikä sb600 löydä millään enää tietä kameran päälle.

Alla oleva potretti vastavalmistuneesta DI:stä on otettu CLS:ää apuna käyttäen. D200, SB600 ja SB800. Runko komentajana, SB800 läpiammuttavalla varjolla varustettuna ja SB600 pilligridillä. Koko homma kasattu, kuvattu ja purettu Suomi-Valkovenäjä jääkiekko ottelun erätauolla.

Ajan säästämiseksi heitin kameraan oletetut asetukset. Kummatkin salamat omaan ryhmäänsä. Päävalolle 1/8 tehot ja lievälle fillille 1/16, f5.6, iso400 . Hienosäätöä chimppaamalla sen verran että f5.6 vaihtui f4:n. Pari nopeaa ruutua että edessä ilme olisi siedettävä. Täydellistä ilmettä oli turha odottaa kun juhlaväki istuu sohvalla kuvattavan edessä ja aukoo päätään.

Hyvä vaihtoehto tälle koti-valmistujaispotretille olisi portrait-mode ja pop-up:ia..

Canonilla on cls:ää vastaava e-ttl systeemi, vai mikä sen mini oli?




-

1 kommentti:

  1. Canonin kohdalla langattoman systeemin nimi on tosiaan e-TTL. Canonin ja Nikon suurin ero tällä rintamalla on, että Canonin kamerarungoissa ei ole mukana mitään salaman langattoman laukaisun mahdollistavaa infrapunalähetintä, vaan sitä varten pitää joko hankkia ST-E2 infrapunalähetin tai Canonin salama (mallin pitää olla 550EX, 580EX tai 580EX II), joka sitten osaa komennolla muita Canonin salamalaitteita.

    VastaaPoista